fredag, september 19, 2008

Butikernas öppethållningstider

Finland är ett litet land och vi har vant oss vid ett begränsat utbud som en följd av detta. Många saker är så mycket lättare genast då man är utomlands; att få en stor kopp specialkaffe till hyggligt pris, att kunna köpa en flaska vin i matbutiken, att köpa bröd efter klockan nio på kvällen och ett par nya skor på söndag. Varför ska det då vara så här i Finland? Vem är det egentligen som ska få bestämma när butikerna får ha öppet och vad de får sälja? Vem är det som bestämmer att just söndagar är den dag som köpmannen måste hålla stängt och vi som är på söndagspromenad får nöja oss med att fönstershoppa?

Söndag är enligt traditionen den dag då vi inte ska göra så mycket. Denna vilodag grundar sig på värderingar och beslut som vi fått i arv av en generation som har en annorlunda livsstil än till exempel många unga idag. Det är inget fel på att ta det lugnt, men vi kunde själva få välja vilken dag i veckan det är som vi håller stängt och vilar. I ett litet land som Finland skulle det rent av vara till fördel om inte alla vilade på samma dag.

Låt butikerna ha öppet när de vill, fast dygnet runt om efterfrågan finns! Det att någon tycker att man inte ska köpa nya skor på söndagar så behöver inte förhindra resten av befolkningen från att ha denna möjlighet. Det finns inga begränsningar för när arkitekter, jurister och författare får utöva sitt yrke. Varför just köpmannens arbete begränsas en specifik dag i veckan är helt enkelt orättvist.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hejssan Knytte! Snygg kampanjannons i tidningen här om dagen, och fin karriär efter SF tiden! Jag ringer till dig när jag behöver lobba för något;-)

Tänkte att du vill säkert debattera lite, kunde inte låta bli att reagera på din insändare här om veckan.

I ditt blogginlägg (och insändare i HBL) talar du om tre olika saker, söndagsöppet, fria öppethållningstider och VILKA OLIKA produkter butiker skall få sälja. Jag vill främst kommentera den första av dessa, nämligen söndagsöppet.

Jag motsätter mig mera söndagsöppet eftersom min uppfattning är att ifall butikernas öppethållningstider liberaliseras ännu mer är det att ytterligare spe på utvecklingen mot ett 24/7 samhälle. D.v.s. ett samhäller där alla tjänster skall vara tillgängliga dygnet runt alla dagar i veckan. Den utvecklingen tror jag inte är önskvärd för någon av oss.

Det är lätt att tänka på köpmannens frihet, och tycka det är orättvist att han begränsas. Det är också lätt att tänka på sig själv som konsument, hur enkelt det är att kunna handla vilken dag i veckan som helst. Men det handlar inte bara om köpmannens eller konsumentens frihet. Det handlar bl.a. om butikspersonalens, mjölkbilschaufförens, logistikkillarnas och daghemspersonalens frihet att ha EN ledig dag i veckan, då de vet att de är lediga. Det handlar om dessa personers familjer, barn och släktingar, som vet att på söndagen kan de alla vara tillsammans om de vill. Då kan man planera in det gemensamma släktkaffet, middagen, födelsekalaset eller vad det nu är.

Det som driver på en förändring av öppethållningstiderna är att de för tillfället är så krångliga och omotiverade, så de måste förenklas. Utan att vara helt insatt, har jag för mig att hur mycket söndagsöppet butiker får ha beror på butikens yta, om den finns ovan eller under jorden, tidpunkten på året, och om butiken kan klassas som en servicestation. Ett förslag till förenkling skulle vara söndagsstängt, servicestationer må vara undantagna.

Tyvärr, från min synvinkel sett, går utvecklingen säkert i den rikningen du förespråkar, att systemet förenklas till söndagsöppet som vilken annan dag som helst. Det går i linje med krav på ökad ekonomisk tillväxt, viktigt speciellt för ett litet land som Finland, som du säger. Följande är väl bankerna och försäkringsbolagen. Daghemmen måste börja vara öppna mer, då alla ändå är på jobb. Och förstås alla de som bidrar till service för dessa enheter.

Är det inte viktigare för Finlands folk, för dess hälsa och välmående, och i senare hand hela landets utveckling, att hålla öppethållningstiderna reglerade åtminstone som nu?

Johanna Sandberg sa...

Hej Simon!
Tack för feedbacken :) På många punkter håller jag med dig i dina åsikter. Vår syn på söndagen utgår dock från två skilda perspektiv och därmed förhållningssätt. Jag kör kanske mera för den unga urbana sinckun som vill ha alternativ till hur hon eller han spenderar sin söndag medan du utgår mera från ett familjeperspektiv. Båda är lika bra och skulle ännu bättre gå att kombinera gällande allt från bostadspolitik till nattöppet och arbetsscheman.

Inget säger att det mera liberala samhället ändå sku forma sig som det traditionella; om inte köpmannen får någon att jobba i butiken efter kl 21 så kan han inte ha öppet då heller.