tisdag, augusti 29, 2006

Vin och värkmedicin dygnet runt oxå på söndagar

Så var det slut på söndagsshoppandet. Varför detta är möjligt på sommarn men inte på vintern är sen en fråga och varför butiken själv inte kan få välja detta är en annan! Om jag äger en butik, må vara att jag säljer kläder, mat, telefoner eller lappar skor, så ska väl jag få välja vilka dagar i veckan jag har öppet och dessutom- hur länge jag har öppet. I Helsingfors är det omöjligt att köpa en liter mjölk efter kl.23 (om man inte har nära till bensisen) för att inte tala om ngt annat i matväg än en burgare. Var är alla 24-7 butiker man kan njuta av på semestern?

Vin till matbutikerna! Alkos monopol har levt ut sin tid och nu är det dags för resten av handelsmännen att pröva sin lycka i den branchen. Inget fel på alkos utbud och prisnivå men motiveringen till den fortsatta alkoholmonopolpolitiken kan ju inte vara att konsumenten anses gagnas av ett (enligt vem?) vettigt kostnad-kvalitet utbud.

För att inte nämna vissa apoteksprodukter som det kan vara mycket störande att bli utan mitt ute på landet eller på motorvägen mellan Helsingfors och Tammerfors.

Värktabletter och vin till matbutikerna!

3 kommentarer:

Minna Lindberg sa...

ja verkligen. Jag kom körande förra söndagen och parkerade glatt framför lokala smarket, för att mötes av igenbommade dörrar. What?! Nähä, vintertid har man alltså inte behov att handla på söndagar...
Alko och alkohollagen är nog från svunna tider. T.ex. har en vin-tukku på in hemsida "är du över 18 år" svarar man "nej" får man inte gå in på sidan. En annan tukku har på starksrpit-fliken "tyvärr får vi inte publicera detta på internet men kontakta oss per e-post.." Siis herregud!

Anonym sa...

Du sku helt tydligt digga New York... Har ar allting till salu overallt och dygnet runt. Men manne det anda skulle vara bast att halla vinet borta fran matbutiken. Vin i Siwan sku gora det annu lattare for dokuna att forverkilga sig sjalva. Onodiga kostnader for samhallet.

Anonym sa...

Rätt! Fast det är förstås hela sortimentet som skall dit, inte bara vinerna!
Problemet är att Alko idag styr konsmumentbeteendet för dagligvaror då de placerar sig i anslutning till en Citymarket, S-Market eller en ABC-station. Ingen går till konkurrenten på andra sidan vägen, som får en helt omöjlig sits. Staten borde inte syssla med sån favorisering.