onsdag, oktober 18, 2006

Speccis

Norsen vill specialisera sig på matematik och naturvetenskaper och nu diskuteras saken på olika håll i stan. Själv ser jag ingen bra orsak till att INTE tillåta en skola att ge utrymme åt elever med specialintressen (och specialbegåvningar) och att låta barnen få leva ut redan i klasserna 7-9. De som kallar detta för elitism och att dylika arrangemang kan väcka avundsjuka, dels bland jämnåriga barn i den egna staden men även hos barn som inte har samma möjlighet ute på landsbygden, tycker jag nu att allvarligt ska fundera på varför det blivit tabu att vara bättre än någon annan? Det att Pelle inte kan få en kaka behöver inte betyda att inte heller Olle ska få en.

Specialiseringsklasser finns redan nu runtom i Svenskfinland och det här verkar ha fungerat finfint hittills. Om du råkar bo i Vöråtrakten kan du välja en skola med möjlighet till mera idrott varvat med undervisningen och i Helsingfors ges intresserade en möjlighet att krydda sin gymnasiegång med lite extra musikundervisning. Nu sku det ju vara tråkigt om precis alla finlandssvenska skolor, i hela landet, hade exakt samma utbilding och utbildade exakt likadana individer. Lätt att kontrollera och jämföra jo men knappast mindre utrymme för avundsjuka.

Jag tycker att vi snart borde komma över mentaliteten att 'om inte vi alla kan ha samma möjligheter så ska ingen ha det'. Med detta tankesätt stampar hela Svenskfinland bara på stället samtidigt som resten av landet springer förbi. Nej, stöd mattageniet och låt barn vara duktigare än klasskompisen. Det är helt okej att vara lite annorlunda.

Inga kommentarer: