tisdag, oktober 31, 2006

License to watch TV

Här nedan en idé som kunde ha funderats på nu då vi alla snart behöver digi-box för att kunna kolla på TV. Digiboxarna skulle aldrig ha gjorts till en kommerciell vara som nu säljs av olika kvalitet, märke och prisklass utan staten skulle ha gått in för att distribuera dessa nödvändigheter. Digiboxarna skulle sedan delats ut gratis men med det kravet att man betalat sin licens. Denna väg skulle alla med TV betala sin TV-avgift eftersom TV tittande annars vore omöjligt.

För övrigt så tycker jag att public service är enormt viktigt och därför absolut borde finansieras med hjälp av skattemedel och inte via frivilliga avgifer. Alla har en TV i dagens läge och om inte en egen så ser vi ibland på den hemma hos en kompis eller på krogen. Jag förstår tanken med att endast de som äger en sak eller använder en sak betalar för den men det finns mycket annat som våra skatter går till och som någon annan inte sen någonsin kommer att utnyttja. Ett exempel är arbetslöshetspremien som aldrig (som tur) kommer att nyttjas av alla men ändå är obligatorisk som lönetagare.

Pressfrihet skall absolut stödas av staten. Slopa TV-avgiften.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Public Service-idén blir nog lite urvattnad om den finansieras med skattepengar. Då hänger ju finansieringen på nycker hos den regering som råkar vara vid makten. Då verkställs heller inte den pressfrihet du efterlyser (inte för att public service har så mycket med pressfrihet att göra, egentligen).
Samma pengar går ju ändå ur dina surt förvärvade slantar. Inte är skattepengar några magiska mynt som uppstår ur ingenting. Det enda som händer med att gömma tv-avgiften bland skatterna är att det kanske blir lite bekvämare, och man inte riskerar blki fast för att smita.

Johanna Sandberg sa...

Du har alldeles rätt Rabbe, att finansieringen blir på beslutsfattarens axlar men det är ju bara bra! Det är inte många avgifter som hålls så här explicit utanför det som vi tillgodoser med skattemedel och dessa får ett snedvridet fokus som följd. Jag tycker att allt kan hållas i samma pott och sedan får beslutsfattarna göra sitt jobb: att rättvis tillgodose olika delar av vårt samhälle med statlig finansiering.

Anonym sa...

Men det är ju precis skattefinansiering som skulle leda till snedvridet fokus! Speciellt den svenska programverksamheten skulle nog vara illa ute om de stora partierna vid varje regerings- eller budgetförhandling skulle blanda sig i YLE:s pengar.

Johanna Sandberg sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Johanna Sandberg sa...

Jag tror att Rundradion skulle ha all möjlighet i världen att få till och med mera finansiering om de var med och konkurrerade om pengarna med alla andra statliga verk.