måndag, november 13, 2006

Inte helt svart-grönt

Oljan tar slut. Och kolet. Och då måste vi använda oss av något annat. Jag vet inte hur många gånger detta faktum tutats ut men ändå verkar det mig som om endast en handfull har lyssnat. Vindkraft? Finns en del jo men skulle krävas en avsevärd utbyggnad för att kunna tala om vindkraft som ett reellt alternativ till t.ex. kärnkraften. Vattenkraft? Jo, rent och bra men det är typ slut på forsarna där vattenkraftverk kan byggas. Solenergi? Helt bra på sommarn. Kärnkraft? Visserligen en förnybar naturresurs men tåls att hållas utanför diskussionen om var vi ska leta efter nya hållbara och miljövänliga lösningar till vårt lands energiproduktion i framtiden.

I dagens HS (13.11) kan vi läsa om företaget Vapo som lyfter fram pelletter som ett alternativ till bl.a. oljeförbränning för att hålla huset varmt. I samma arikel hånas de sedan av sina konkurrenter (läs: oljegubbarna) för att de tror sig vara mera än vad de egentligen är. Här förstår jag inte riktigt logiken; om det nu är så, att oljan kommer att ta slut, så borde inte vi alla (även oljegubbarna) vara glada över reella alternativ som håller våra hus varma även i frantiden? Varför håna dessa nytänkare i sina försök och samtidigt luta sig bekvämt tillbaka och pösa om oljans överlägsenhet på markandaden?

Om vi i detta land skall komma fram till hållbara energiproduktionslösningar så måste mera fokus läggas på alternativ till oljan och kolet. Inför skatteincitament för nytänkande lösningar och lyft upp deras oumbärlighet i diskussionen!

3 kommentarer:

Johan Ekman sa...

Det absolut viktigaste nu skulle vara att börja spara energi - för det kan vi nog göra om vi vill.

Anonym sa...

Hej!Är du på väg till 100årsfirandet på lördag?Jag hörde att Jasper från LI är anmäld och torde vara på väg:)!!Det skulle vara skoj att träffas.kram,Muluken

Johanna Sandberg sa...

Till Muluken: yepp, det blir fest på lörda!! Va kul att Jasper oxå är påväg! Ses där...