tisdag, november 21, 2006

Professor Berglunds logik

Bäste Tom Berglund,

Du anser att studerande borde veta bättre än att kräva saker som vi sedan själva ska tvingas betala tillbaka. Samtidigt vill du att vi tar mera lån...

Du anser att studiestödet är en börda för skattebetalaren och att högskolestuderande borde förstå bättre än att kräva sådana pengar nu, som sedan står dem dyrt som välbetalda toppjobbare. Med samma logik kan alltså barnet välja att inte klättra i den nya klätterställningen på dagisgården och istället gagnas av det någongång i framtiden. I form av vad? Skattelättnader? Skattelättnader för att vi kan säga att vi inte använt oss av den nya trottoaren (som asfalterats med hjälp av skattemedel)? Eller att vi går till tandläkaren privat och inte kommunalt (som upprätthålls via skattemedel)?

Vi kan inte själva välja vart våra skattemedel går; det är precis just det som våra riksdagsmän, med vårt förtroende, ska göra. Vi kan såklart tycka att vissa grupper i samhället ska få mera resurser tilldelade än andra (om det här finns väl lika många åsikter som det finns invånare i det här landet) men det mest rättvisa är väl ändå att alla får i alla fall något?

Studerande är inte dumma och studerande förstår nog vem det är som i sista hand betalar för det stöd vi får i det här skedet - vi. Just på grund av detta faktum så tar jag gärna emot ett litet stöd nu i det här skedet och betalar tillbaka sen, då jag har pengar. Det fungerar just så lite som ett lån. Men ett mycket mera attraktivt lån än det traditionella med räntor, bankavgifter och tidsfrister.

Den som tycker att studerande borde lyfta lån för att klara sig under sin studietid borde med samma logik anse att arbetslösa borde lyfta lån under den tid de annars hade fått arbetslöshetsersättning.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bra skrivit.

Med vänliga hälsningar:

Markus Lerbacka

Anonym sa...

mycket intressant, tack